Belastingen bij VOF en eenmanszaak

Omzetbelasting
Bij een eenmanszaak heeft u o.a. te maken met omzetbelasting. Het principe is eigenlijk eenvoudig, hoewel de wetgeving omtrent deze belasting heel uitgebreid is.

U maakt omzet en hierover dient u aan uw klanten of afnemers, afhankelijk van de dienst of product: geen, 0%, 9% of 21% omzetbelasting in rekening te brengen. Deze belasting telt u per kwartaal bij elkaar en u mag hierop meestal de B.T.W. van uw kosten of inkopen op in mindering brengen. Het verschil dient u op de laatste werkdag in de maand volgend op de periode van aangifte betaald te hebben. Er zijn diensten vrijgesteld van B.T.W. welke u kunt vinden op de website van de belastingdienst.

Inkomstenbelasting (IB)
U krijgt bij een eenmanszaak of als u als privé persoon deelneemt in een Vennootschap onder firma (VOF) te maken met inkomstenbelasting. Inkomstenbelasting betaalt u feitelijk over uw inkomen en in dit geval meestal de winst of uw winstaandeel in de VOF. Het belasting percentage stijgt naarmate uw (belastbaar) inkomen hoger wordt, maar het hogere percentage is altijd over het meerdere. Het kan oplopen tot 51,75% en daarom is het belangrijk om hier in uw liquiditeitsplanning rekening mee te houden. Het is dus niet zo dat indien u in de hoogste belasting schijf komt u het hoge percentage betaalt over uw hele inkomen. 

Uren criterium
Als IB ondernemer heeft u, naast de zakelijke kosten die u op uw opbrengsten in mindering mag brengen, onder bepaalde voorwaarden ook nog recht op speciale aftrekposten voor ondernemers. Dit betreft ondernemersaftrek van € 7.280,- per jaar en daarboven de eerste 3 jaar nog een startersaftrek van € 2.123,- per jaar. Over dit bedrag hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen, mits u aan kunt tonen dat u minimaal 1.225 uur in dat jaar voor uw onderneming gewerkt heeft. De ondernemersaftrek wordt de komende jaren overigens wel langzaam afgebouwd. Daarboven heeft u onder bepaalde voorwaarden meestal ook nog recht op MKB winstvrijstelling.

Zorgverzekeringswet
U moet als ondernemer  ook premie zorgverzekeringswet afdragen. Deze is 5,7% van uw inkomen (wel gemaximeerd) maar indien u hier de aanslag voor krijgt kan het er stevig inhakken. Hou daar dus rekening mee.

Juridisch
Belangrijk om te weten is dat u als eenmanszaak en als vennoot in een VOF hoofdelijk aansprakelijk bent voor de verplichtingen die de onderneming is aangegaan. Hoewel een VOF of eenmanszaak fiscaal vaak een interessante vorm is om uw onderneming in te drijven is het goed dat u zich dit realiseert. Indien u een VOF met iemand aangaat moet u dus heel goed weten wat u doet, met deze aansprakelijkheid in het achterhoofd.

Tot slot
Dit waren in het kort een paar belangrijke punten om rekening mee te houden als u ondernemer bent. Het is verre van volledig maar u heeft wellicht iets meer gevoel bij waar op u kan en moet letten als ondernemer zodat u niet helemaal verrast wordt. Meer weten en behoefte aan een vrijblijvend gesprek? Bel of e-mail mij voor een afspraak.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.