Een goed ondernemingsplan is onmisbaar

business-idea-1240834_1920

Als je een onderneming wilt starten is een gedegen ondernemingsplan de leidraad voor hoe je wilt ondernemen en wat je wilt bereiken.

Het is belangrijk voor de financieringsaanvraag. Zonder hoef je eigenlijk niet naar een bank te gaan als je financiering nodig hebt. Het ondernemingsplan zegt namelijk hoe jij je onderneming voor je ziet. Uiteindelijk wil een bank best een lening verstrekken, maar ze willen ook weten hoe deze lening wordt terugbetaald en binnen de gestelde termijn.

Net als regelmatige cijfers waar ik vorige keer over geschreven heb, is het ondernemingsplan ook heel nuttig. Het dwingt je om vooraf na te denken over wat je wilt bereiken en hoe. Onderdelen van een goed plan zijn bijvoorbeeld:

  • Wat is je doelgroep en hoe bereik je je potentiële klanten?
  • Waar moet je adverteren of anders reclame maken?
  • Middels welke media bereik je die doelgroep?Hoe ga je om met je online bereikbaarheid?
  • Maar ook: waar mogen je klanten vandaan komen. Wil en kan je meer dan x kilometers reizen om je klanten te bereiken en dan nog concurrerend zijn?

Allemaal goed om van tevoren over na te denken, want dan ga je veel gerichter en planmatiger te werk.

Een ondernemingsplan kent ook financiële doelstellingen. Als je een onderneming hebt die het van productieve uren moet hebben, dan maak je van tevoren een schatting van het aantal te declareren uren x het tarief wat haalbaar is in jouw markt. Verkoop je producten, dan moet je kijken hoeveel je kunt verkopen en welke inkoop daar tegenover staat. Kun je dan je kosten dekken en nog een redelijk  inkomen overhouden? Daar gaat het om! Met een goed ondernemingsplan kan je vervolgens ook meten of je op de juiste weg bent of waar je mogelijk wat bij moet sturen.

Het is best lastig  om zoiets te maken en dan is het goed als iemand je een spiegel voorhoudt of je plannen niet te optimistisch of te pessimistisch zijn. Wij kunnen je daarbij helpen. Meer weten en behoefte aan een vrijblijvend gesprek? Bel of stuur een e-mail.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.