Het instinct van de Eurokever

Laat er geen misverstand over ontstaan; de Eurokever is maar voor één doel op aarde, het verzamelen van Euro’s en niets anders. Als de Eurokever een hamster of eekhoorn was geweest dan had die euro’s een wintervoorraad geheten, beukennootjes of ander voedsel veilig weggestopt voor de winter of andere slechte tijden. Als de Eurokever een ondernemer was geweest dan hadden we het winst genoemd.

Winst voor een ondernemer is net zo cruciaal als euro’s voor een Eurokever. Een absolute noodzaak om te overleven. Winst is nodig voor praktische zaken, zoals:

  • In je levensbehoefte voorzien
  • Je leveranciers en personeel te betalen
  • Sparen voor investeringen
  • Gezonde cijfers aan je financiers te laten zien
  • Reserves te kweken voor mindere tijden

Reserves kweken. Zoals hamsters instinctief voor de winter voorraden aanleggen zo zou een ondernemer moeten reserveren voor als het eens wat minder gaat (bijvoorbeeld seizoensinvloeden of nog veel erger; zaken die je niet kunt sturen en waarvan je niet weet hoe lang ze gaan duren).

In deze periode met al die Corona maatregelen zijn er ondernemers die het zwaar hebben omdat -zoals de horeca- tegen een zo’n langdurig omzetverlies bijna niet op te sparen is. Tegelijkertijd zijn er ondernemers die hun buffers hebben gebruikt om niet alleen te overleven maar om structureel de bakens te verzetten of om bijvoorbeeld een webshop te openen. Dat kan alleen als er een wintervoorraad was. Je kan dus stellen dat winst uiteindelijk cruciaal is voor de continuïteit van een onderneming omdat het je de flexibiliteit geeft die in veranderende omstandigheden noodzakelijk is om te overleven.

Dus doe wat de hamster en de Eurokever instinctief doen. Leg een wintervoorraad aan, zodat je een verwachte of onverwachte slechte periode van omzetverlies kunt overleven. Ziet u hier geen kans toe maak dan met je adviseur een analyse van je omzet, je kosten en je marge om te zien aan welke knoppen je moet draaien om vanaf nu wel een goed rendement te maken.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.