Het is belangrijk om je als startende ondernemer goed te oriënteren.

Het starten van een eigen onderneming is een hele stap waar wel het een en ander bij komt kijken. Als je alles van tevoren goed regelt en overdenkt ben je al een behoorlijk stuk verder en weet je wat je te wachten staat. Je krijgt namelijk te maken met diverse zaken die je zelf moet regelen en wettelijke verplichtingen waaraan je moet voldoen.

Bijvoorbeeld: Waar voorheen de belasting werd ingehouden door je werkgever krijg je nu zelf te maken met inkomstenbelasting en premies zorgverzekeringswet die je aan moet geven en af moet dragen. Ook krijg je periodiek te maken met af te dragen omzetbelasting. Het is daarom handig om voor bepaalde belastingen een aparte rekening te gebruiken waarop je bedragen kunt reserveren. Tijdig aangeven en betalen voorkomt boetes.

Overleg met je financieel adviseur hoe je het beste je af te dragen BTW kunt reserveren. Dit betaal je meestal per kwartaal.

Bij KNAB bank heb je lage kosten voor je zakelijke rekening en kan je gratis extra rekeningen aanmaken om je omzet- of inkomstenbelasting op te reserveren zodat je dat niet per ongeluk aan andere zaken besteedt.

Gebruik je zakelijke rekening alleen voor zakelijke uitgaven en niet voor privé uitgaven. Maak maandelijks een vast bedrag over naar je privé rekening zodat je overzicht houdt over je privé uitgaven. Een deel van de door jou ontvangen bedragen heb je namelijk nodig om zelf je belastingen te betalen.

Zelf ondernemen is heel erg leuk maar er horen dus ook verplichtingen bij. Verdiep je erin en raadpleeg iemand die je bij kan staan in de bijkomende materie en laat je niet verrassen door zaken die je goed kan regelen.

Op de site van de Kamer van Koophandel is veel te lezen over starters. Ook organiseren zij regelmatig bijeenkomsten over dit onderwerp. Zeer de moeite waard om eens te bezoeken.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.