Hoge huren in retail en e-commerce

Hoge huren in de retail en e-commerce

Leegstand
We zien de (winkel)centra in veel plaatsen steeds leger worden. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat veel ketens het helaas niet meer redden ondanks de huidige goede economische omstandigheden. Het zijn dus andere redenen dan economische tegenwind. Er wordt voldoende gekocht in Nederland maar op een andere manier dan in de traditionele winkel.

E-commerce
Vaak is het zo dat de winkelbedrijven die het erg moeilijk hebben te laat geschakeld hebben van traditioneel winkelmodel naar de nieuwe wereld. We hebben inmiddels te maken met een generatie die het liefst alles met zijn mobiel bestelt, maar er is ook een grote groep ouderen die veel via het internet bestelt. Tijdens de kerstperiode word je zelfs vaak gedwongen om naar het internet uit te wijken, omdat de spullen die je graag wil kopen nagenoeg niet in de winkel te vinden zijn. Er ligt dus best een taak om na te denken over de assortimenten in de winkel. Waar komen consumenten nog wel voor en waarvoor niet.

Huurprijzen
Wat ook niet meewerkt aan het winkelbestand zijn de hoge huurprijzen. Vastgoedontwikkelaars en vastgoedverhuurders hebben lange tijd vast kunnen houden aan hoge huren en een weinig flexibele  houding richting de huurders. Een leeg pand kwam toch snel weer vol. Inmiddels wordt het tijd dat deze groep zich ook gaat herbezinnen op de nieuwe economie. Een retailer heeft al lang niet meer alleen de stenen nodig om de business te kunnen doen. Je zou daarom kunnen stellen dat, doordat winkelbedrijven ook forse bedragen via het verkoopkanaal e-commerce besteden, de winkelmeters minder van waarde zijn geworden. Dit betekent dat de budgetten welke worden uitgegeven aan e-commerce gecompenseerd zouden moeten worden in de huurprijs. Hier zullen veel vastgoedondernemingen niet blij mee zijn maar dit is wel de realiteit.

Busjes
Inmiddels hoop ik wel dat huurprijzen beter in balans gaan komen met de waarde die men in het huidige tijdperk nog vertegenwoordigt, zodat we in ieder geval een gevuld winkelbeeld houden. De door de straat scheurende bussen met allemaal Verstappen-achtige bestuurders word ik ook niet gelukkig van.

Tot slot
Retailers, speel in op de nieuwe omstandigheden nu de economie nog meezit. Via het web ben je in staat om een veel groter assortiment aan te bieden dan in een winkel. Ondanks dat zijn er nog veel klanten die een product willen zien of aan willen raken. Verhuurders, denk na over de nieuw ontstane situatie. Een lagere huur is altijd nog beter dan geen huur.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.