IB onderneming of BV?

Hoewel de blauwe belasting beer altijd aanwezig is, kunt u wel invloed hebben op wat en wanneer je hem een maaltijd voorzet. De blauwe belasting beer wil -vraatzuchtig als hij is- altijd zijn deel hebben over de winst van de onderneming. Welk deel en wanneer dat is maakt uit onder welke winstbelasting het gerecht valt.

In een eenmanszaak is er bij goede resultaten geen houden aan en moet er direct worden afgerekend over de winst tegen een hoog progressief tarief. In een BV betaalt u vennootschapsbelasting over de winst wat een lager (progressief) tarief is. Het tarief vennootschapsbelasting is lager dan het tarief inkomstenbelasting, dus de besparing die daarmee bereikt wordt kan aangewend worden voor investeringen of werkkapitaal. En zo zetten we de blauwe belasting beer een poosje op dieet. Gewoon het betalen uitstellen tot na zijn winterslaap als het privé nodig is. Dan krijgt de blauwe belastingbeer alsnog zijn deel.

Het blijft maatwerk, want ook juridische aspecten kunnen een belangrijke rol voor de keuze spelen. We merken echter dat veel adviseurs pas laat over willen schakelen naar een BV vorm wat soms jammer is omdat, als je de minder cash out in je bedrijf hebt je ook minder afhankelijk bent van bankkredieten of andere externe financiers en werkkapitaal in de onderneming houdt.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.