Ondernemen in deze bijzondere tijd

Ondernemen in deze bijzondere tijd van Corona

Ondernemen is vaak al niet gemakkelijk door alles wat er onverwachts op je  pad komt, maar in deze tijd van Corona is het voor veel branches nog veel complexer geworden. Ik heb eerder al eens geschreven dat cijfermatig inzicht in je onderneming heel belangrijk is, maar het lijkt nu nog belangrijker dan ooit. Vooral planning van je liquiditeiten en beoordeling of je bedrijf levensvatbaar is.

Een aantal tegemoetkomingen vanuit de overheid worden aan je verstrekt en leiden tot lagere kosten. Dit geldt o.a. voor de NOW- TOGS- en de TOZOregeling. Deze bedragen hoef je, mits terecht verstrekt, niet terug te betalen. Dit zijn dus echte financiële tegemoetkomingen die de kosten van je onderneming tijdelijk verlagen

Er worden echter ook leningen verstrekt tegen lage rentes en daarnaast uitstel van betaling verleend voor belastingen.

Dit zijn echter bedragen die in de toekomst wel (terug)betaald dienen te worden. Hou er dus rekening mee dat er op enig moment voldoende resultaten en cash flow moeten zijn om deze bedragen af te kunnen lossen.

Daarom is het noodzakelijk om je cijfers goed op orde te hebben. Immers, je kan betalingen uit blijven stellen en meer verplichtingen aangaan, maar als je uiteindelijk niet terug kan betalen heb je een groot probleem en als je het altijd al moeilijk had met de aflossingen zal de huidige Corona problematiek dit probleem alleen maar versterken.

Wees daarom realistisch en kijk op de juiste manier naar je bedrijf. De toestand waar we nu in zitten kan je niets aan doen, maar de beslissingen die je neemt naar de toekomst neem je zelf, dus doe dat op basis van de juiste uitgangspunten.

Daarnaast sluipen er altijd onnodige kosten in je bedrijf in een tijd dat het heel erg goed gaat. Een mooi moment om eens kritisch naar al je kosten te kijken want elke besparing telt.

Het maken van een liquiditeitsplanning is niet eenvoudig, maar wel  belangrijk om te doen, zodat je zelf in controle blijft in jouw onderneming en de juiste beslissingen neemt.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.