Stoppen met je bedrijf? Begin op tijd!

Eindelijk denkt u dan, volgend jaar stoppen en tijd voor mooie dingen, ik heb het verdiend.

De meeste mensen willen bij het bereiken van een bepaalde leeftijd stoppen met het bedrijf wat ze hebben opgebouwd en waar jaren alle ziel en zaligheid in is gelegd. Voor de één is dit wat eerder dan voor de ander, maar het moment komt een keer.

Het is dan goed om op tijd na te denken en met uw adviseur te bespreken wat de consequenties van dit stoppen zijn bij verkoop of bij bedrijfsbeëindiging. Dit is vooral zo als u een onderneming heeft waarbij u inkomstenbelasting betaalt over uw behaalde resultaten, in veel gevallen een eenmanszaak of een V.O.F. Let op, als u ZZPer bent, hebt u ook vaak een eenmanszaak.

Zodra u uw onderneming staakt vallen eventuele stille reserves vrij, welke bij staking ineens een resultaat kunnen vormen waarover u inkomsten belasting af moet dragen. Als dit veel is en u heeft een goed renderend bedrijf dan is het toptarief inkomstenbelasting in 2019 51,75%. Deze zogenaamde stakingswinst weegt vaak niet op tegen de maximale stakingsaftrek van € 3.630 waar u recht op heeft als u staakt als ondernemer.

Wat zijn stille reserves?

Stille reserves zijn activa (bezittingen) welke voor een lager bedrag op de balans staan dan de waarde die ze vertegenwoordigen in het economisch verkeer. Stille reserves kunnen zitten in bijvoorbeeld:

  • Voorraden die veel lager op de balans gewaardeerd zijn dan de waarde. Voorbeeld: Waarde € 200.000 staat voor € 120.000 gewaardeerd op de balans. Stakingswinst / vrijval bij verkoop € 80.000
  • Pand met een waarde van € 800.000 staat op de balans voor € 200.000. Stakingswinst / vrijval € 600.000

Bij het pand denkt u misschien ik ga mijn pand verhuren in box 3! Dit kan, maar omdat u de onderneming staakt dient u eerst het pand (fiscaal) naar privé te halen en de belasting af te rekenen over de gestaakte onderneming in box 1, omdat het pand zeer waarschijnlijk verplicht ondernemingsvermogen was.

Hier zijn vaak wel mogelijkheden voor, maar daar zitten vaak fiscale termijnen van 3 of 5 jaar aan vast waarin u de onderneming, bijvoorbeeld in B.V. vorm, niet mag vervreemden. Indien u bedacht had volgend jaar te willen stoppen kan dat een forse tegenvaller zijn.

Begin daarom op tijd aan uw planning als uw pensioenleeftijd in zicht komt zodat u zelf de regie houdt over uw leven en vermogen.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Jos

    Zeker iets om over na te denken

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.