Een Liquiditeitsplanning is noodzakelijk voor een onderneming

In een onderneming heb je altijd met cijfers te maken. Veel bedrijven kijken naar de resultatenrekening, wat zeker belangrijk is om te doen.

Wat vaak complexer is om te maken is een goede liquiditeitsplanning. Dit is principe een afgeleide van de resultatenrekening. Er kunnen echter nogal wat factoren een rol spelen waardoor een liquiditeitsplanning sterk af kan wijken van het boekhoudkundige resultaat. Daarom is het belangrijk om hier van tevoren inzicht in te hebben om ongewenste verassingen te voorkomen.

Er zijn namelijk uitgaven die geen kosten zijn en kosten die geen uitgaven zijn en als je dan alleen naar de resultatenrekening kijkt dan kan je dus bedrogen uitkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aflossing van leningen
  • Investeringen waarop je af moet schrijven
  • Nabetaling inkomsten belasting over goede jaren die je gerealiseerd hebt
  • Afschrijvingen

Maar ook mutaties in je balans posities zoals bijvoorbeeld: 

  • Hogere voorraad doordat je meer omzet maakt
  • Hoger debiteurensaldo doordat je meer omzet maakt

Deze opsomming is niet volledig, maar geeft wel aan waar je op moet letten als je je liquiditeit op een goede manier wil plannen.

Als je voldoende geld op de bankrekening hebt staan, hiervan de nieuwe bedrijfswagen betaalt en dan in de loop van het jaar een forse aanslag inkomstenbelasting moet betalen, dan had je de bedrijfswagen wellicht toch beter kunnen leasen. Het vervelende is dat als je dit achteraf wil doen, de financiers vaak niet thuis geven. Wanneer je dit direct goed geregeld had was het geen probleem geweest. Inzicht door vooruit te kijken.

Een liquiditeitsplanning komt nooit helemaal precies uit, maar geeft je wel inzicht hoe je bepaalde zaken het beste kunt financieren / betalen. Als je er op die manier mee omgaat dan overkomt het je in ieder geval niet dat je plotsklaps krap komt te zitten terwijl je resultaten goed zijn. Probeer altijd iets ruimte te houden, want als je voldoende middelen hebt kan je altijd snel handelen en dat kan in je voordeel werken bij bijvoorbeeld een leuke deal.

Het maken van een liquiditeitsplanning is vaak niet eenvoudig, maar dus wel belangrijk om te doen, zodat je zelf in controle blijft en dat wil je als ondernemer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.