Financieringsaanvraag doe je met een goed onderbouwd plan

Als je een aanvraag wil doen voor bedrijfsfinanciering bij een bank is dit best ingewikkeld als je dat nog nooit gedaan hebt.

Ik hoor wel eens: ik ben even naar de bank geweest om te kijken hoeveel ik kan lenen. Meestal is dat niet zoveel als je geen onderbouwing hebt. Dit is ook terecht, want uiteindelijk werken banken met het spaargeld van vele mensen en dat spaargeld willen die mensen een keer terug. Een bank moet dus kunnen beoordelen of de kans van slagen voldoende groot is dat het geld + rente op de afgesproken momenten terugbetaald wordt.

Een financieringsaanvraag is vaak een afgeleide van het ondernemingsplan en dient realistisch te zijn. Er wordt eerst gekeken of de omzet realistisch begroot is en daarnaast of de kosten realistisch ingeschat zijn. Dan is de vrij beschikbare liquiditeit (cash flow) of simpel gezegd de aflossingscapaciteit van de onderneming belangrijk. Immers, winst is geen aflossingscapaciteit, althans dat is het meestal niet. Denk bijvoorbeeld aan investeringen en privé opnames die niet in het resultaat verwerkt zijn.

Los van het juiste ondernemingsplan en aflossingscapaciteit willen banken ook vaak een zekerheid in de vorm van een onderpand. Dit onderpand wordt vaak lager gewaardeerd dan het bedrag waarvoor het onderpand als bedrijfsmiddel gekocht is. Als je dus € 10.000,- leent voor een bedrijfsmiddel en dit bedrijfsmiddel wordt als zekerheid door de bank gewaardeerd op € 5.000,-, dan heb je een gat in de dekking. Een goed onderbouwd plan is belangrijk wil een bank financieren met zo’n tekort in dekking.

Er zijn ook zakelijke kredieten waarvoor de overheid deels borg staat, waardoor de bank meer zekerheid heeft. Maar ook hier dient men bij de aanvraag over een onderbouwd en realistisch plan te beschikken. De overheid geeft die garantie ook niet zomaar.

Hoewel de banken hiermee als lastig ervaren worden is het ook een bescherming voor jou als ondernemer. Wanneer je een lening afsluit met de verplichting / belofte om deze lening weer op de afgesproken momenten terug te betalen moet je daartoe ook in staat zijn. Ik schreef al eerder, de bank wil het geld + rente terug ontvangen en als dit niet lukt dan kan dit hele nare gevolgen hebben voor een onderneming en zijn / haar gezin als een bank tot uitwinning over moet gaan. Dat wil je niet meemaken. Problemen tussen banken en bedrijven komen vaak doordat er niet of niet tijdig afgelost kan worden.  

Reden genoeg dus om een goed plan te maken waarbij wij je kunnen helpen, maar ook een kritische spiegel voor zullen houden over de terugbetalingsverplichting die je aangaat. Een goede financiering is goed als je daardoor sneller je doel wil of kan bereiken, maar de haalbaarheid is essentieel. Meer weten en behoefte aan een vrijblijvend gesprek? Bel of stuur een e-mail.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.