Periodieke resultaat overzichten geven belangrijk inzicht in je onderneming

Als je een eigen onderneming hebt wil je weten hoe jouw onderneming ervoor staat. Ik verbaas me erover hoe vaak het voorkomt dat ondernemers geen periodieke rapportage krijgen van hun financieel dienstverlener. Dit is jammer, want een goede periodieke rapportage geeft namelijk inzicht in

·        hoe je onderneming ervoor staat

·        het behalen van je financiële doelstellingen

·        Waar zitten de afwijkingen ten opzichte van het budget?

Kortom, het geeft inzicht in je onderneming en veel sturingsinformatie. Dit is niet alleen belangrijk om de juiste beslissingen te kunnen nemen, maar kan ook motiverend zijn als je ziet hoe goed je het doet. Je bent immers niet voor niets voor jezelf gestart. Je hebt een bedrijfsplan met financiële doelstellingen gemaakt en dan wil je ook weten of deze uitkomen. Daarnaast bepaalt dit ook het bedrag dat je maandelijks privé kunt besteden en het bedrag dat je mogelijk opzij moet zetten voor te betalen belastingen en voor reserves. 

De complexiteit van je onderneming kan verschillen. Als je een ZZPer bent met betrekkelijk weinig variabele kosten dan kan je je resultaat redelijk benaderen en met een kwartaalresultaat werken. Heb je echter een complexere onderneming met veel variabele kosten en inkopen , dan kan een maandelijks inzicht noodzakelijk zijn.

En waarom niet, vraag ik me dan af. De meeste ondernemers geven per kwartaal de omzetbelasting aan en dan wordt de boekhouding dus volledig bijgewerkt. Dan is het geen probleem om ook de uitkomsten van resultaat op te leveren.

Mijn stelling: Boekhouding doe je niet voor de belasting of voor de bank, maar “voor inzicht in je eigen onderneming”! Dat het ook bruikbaar is voor andere partijen is mooi meegenomen. 

Je moet de overzichten natuurlijk wel begrijpen om er iets mee te kunnen doen. Vraag het aan je financieel adviseur en schaam je daar niet voor als je niet alles kan duiden, ieder zijn vak! Na een aantal keren uitleg ga je het steeds beter begrijpen en leuk vinden om te weten hoe je het gedaan hebt en waar je afwijkt van je prognoses.  Dan kan je snel reageren en nadenken wat je daaraan zou moeten of kunnen doen.

Tot slot. Alles in je hoofd hebben kan bijna niemand en zelf even omzetten en kosten optellen na je drukke werkweek doen er ook weinig . Het is ook niet nodig. Als alles geboekt is, is de informatie betrouwbaar en direct beschikbaar.

Wil je meer weten of word je aangesproken door dit artikel? Neem gerust vrijblijvend contact op of kijk op mijn website waar meer informatie over mijzelf en mijn dienstverlening staat.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.