Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Indien u ondernemer bent waarbij u over uw resultaten inkomstenbelasting betaalt, dit is bijvoorbeeld bij een eenmanszaak, Vennootschap onder firma (VOF) of maatschap, dan kunt u een zogenaamde “fiscale oudedagsreserve” opbouwen.

Bijzondere reserve
Persoonlijk vind ik deze “reserve” nogal een rare benaming. Als ik aan een reserve denk dan denk ik aan een bedrag dat je achter de hand hebt voor een onverwachte uitgave of tegenvaller, maar dat ligt hier toch een beetje anders.

Wat is het dan wel?
U krijgt als ondernemer van de fiscus de gelegenheid om een deel  van de door u te betalen inkomstenbelasting naar de toekomst uit te stellen. U heeft als IB ondernemer onder voorwaarden een grote aftrekpost (toevoegen FOR) waardoor uw belastbaar inkomen lager wordt en u dus minder inkomstenbelasting betaalt. Maar de belasting geeft niets weg, want van uitstel komt geen afstel! Telkens als u gebruik maakt van die aftrekpost voor de FOR, bouwt u een stukje toekomstige verplichting aan de belasting op, want de toevoegingen aan de FOR worden gecumuleerd en bijgehouden.

Hoe werkt dat dan?
Als u stopt met ondernemen dan valt het hele bedrag aan FOR vrij in box 1 en moet u er iets mee doen. U mag het bedrag storten in een lijfrente zodat u de belastingafdracht nog wat verder naar de toekomst schuift. U dient dit bedrag dan wel “als reserve” aan liquiditeiten beschikbaar te hebben. Indien u jaren lang veel aan de FOR toegevoegd heeft kan dit een fors bedrag zijn. De stand kan bijvoorbeeld wel € 100.000,- zijn. U dient dan op het moment dat u stopt met ondernemen wel over deze bedragen te beschikken om dit als lijfrente te storten. U mag het ook in het laatste jaar vrij laten vallen in box 1 in uw laatste aangifte als ondernemer maar dan heeft u waarschijnlijk te maken met een enorme belasting claim van mogelijk tienduizenden euro’s die u dan moet betalen.

Is opbouwen van FOR dan verkeerd?
Nee, dit is het helemaal niet. Het kan best zijn dat u jarenlang FOR heeft afgetrokken in de hoogste belastingschijf en later via een lijfrente tegen een veel lager belastingtarief de lijfrente uitkeringen afrekent. U kunt daar een serieus belastingvoordeel mee behalen. Daarnaast heeft u met de belastingen die u nog niet heeft afgerekend uw onderneming tegen nul rente kunnen financieren. Beide helemaal niet verkeerd, als u zich maar goed realiseert hoe het werkt, weet wat u doet en niet tegen uw pensioen datum voor een nare verrassing komt te staan omdat de liquiditeiten voor afstorten niet voorhanden zijn.

Tot slot
Dit was een korte beschrijving van wat u tegen kunt komen bij het opbouwen van de “fiscale oudedagsreserve” welke naam best bijzonder is. Het gaat er dus om dat u zich erin verdiept en weet hoe werkt en zich niet laat verrassen.

Meer weten?
Bel of mail mij voor vragen of voor meer informatie.

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.