Franchise of alles zelf doen?

Franchise of alles zelf doen?
Als je als zelfstandig ondernemer werkt of aan de slag wil, is het de moeite waard om te  onderzoeken of aansluiting bij een samenwerkingsverband zinvol is. Door mijn arbeidsverleden ben ik niet helemaal onbevooroordeeld, maar over het algemeen kan ik meer voor- dan nadelen bedenken. Het is uiteraard wel zaak om een gedegen onderzoek te doen naar de voor- en nadelen en de verplichtingen. Dat kan per organisatie flink verschillen.

Wat zijn de voordelen?
Legio wat mij betreft. Bij een goede franchise organisatie zijn veel zaken goed geregeld. Denk aan:

–           Website

–           Marketing

–           Inkoop

–           Collectieve inkoop van diensten en/ of producten

–           Software en nog veel meer….

Hoewel je een franchise fee moet betalen zal deze fee vaak opwegen tegen de voordelen die er te behalen zijn. Omdat je meestal onder een collectieve naam werkt is de online vindbaarheid al een groot voordeel. Maar ook zaken waar je zelf mogelijk niet zo goed in bent of weinig tijd voor hebt zijn vaak professioneel geregeld tegen een betere prijs dan dat je dit zelf moet organiseren. 

Zijn er ook nadelen?
Als je onder een collectieve naam werkt lijkt het of je een stukje van je identiteit of zelfstandigheid kwijt bent. Naar mijn mening is dit echter maar gedeeltelijk waar. Jouw relaties/ klanten zijn en blijven jouw relaties. De manier waarop je ze bedient is aan jou. Hoe beter je dit doet hoe liever een relatie juist van jouw diensten of leveringen gebruik wil maken. Daar maak jij dus het verschil!

Je hebt je bij je uitingen wel aan bepaalde regels te houden en mogelijk ook aan een bepaalde werkwijze. Echter mag je ervan uitgaan dat deze eenduidigheid  toegevoegde waarde levert.

Afwegen
Het is dus kritisch afwegen of de voordelen opwegen tegen de nadelen en of de voordelen voldoende groot zijn om een franchise fee te betalen. Dit moet natuurlijk wel het geval zijn.

Een belangrijke vraag is dus: wil je alles zelf uitvinden of gebruik maken van zaken die goed geregeld zijn waardoor jij je volledig bezig kunt houden met je business.

Veel franchise organisaties zijn aangesloten bij de Nederlandse Franchise Vereniging. Bij hen kan je dus vragen welke organisaties actief zijn in jouw branche. www.nfv.nl

Ervaring
Door ervaring met de franchise wereld kunnen we behulpzaam zijn om de analyse samen te maken en de franchise contracten te beoordelen. Er is inmiddels een Nederlandse Franchise Code welke meer evenwicht moet brengen in de verhouding tussen franchisegever- en nemer voor zover deze er niet is. Deze moet echter nog naar de Tweede Kamer.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.