Zijn de Corona regelingen slim genoeg?

Zijn de Corona regelingen slim genoeg?

Zijn de Corona regelingen slim genoeg?

Probleem
Door Corona zijn er veel bedrijven die het niet gemakkelijk hebben. Onder andere de Horeca wordt zwaar getroffen maar in deze bedrijfstak zijn er ook veel bedrijven die in dezelfde keten werken.

Generieke maatregelen en oplossingen
Het is jammer dat, nu we al een tijd onderweg zijn met het virus, de maatregelen nog steeds generiek zijn. Alle horeca moet dicht, of men het nu goed doet of niet. Dus ook alle restaurants dicht omdat onderscheid tussen wat wel of wat niet een restaurant is moeilijk te maken is.

De situatie is niet eenvoudig, maar als we in staat zijn om heel veel geld uit te geven aan testen en het opschalen van GGD’s, veel Corona plaatsen in het ziekenhuis en hierdoor forse verliezen bij de ziekenhuizen accepteren doordat minder reguliere zorg verleend kan worden, dan kunnen er ook mensen aangesteld worden die horeca zaken kunnen beoordelen op hun Corona beleid. En als het dan goed voor elkaar is, wat bij heel veel restaurants zo is, dan kunnen zij toch een predicaat veilig krijgen en open gaan en hoeven deze bedrijven geen aanspraak te maken op regelingen! De reisbewegingen zijn ook vaak heel lokaal, het wordt tijd dat beleidsmakers nadenken hoe we van generieke maatregelen afkomen.

Noodpakketten schieten te kort
Het is vaak de laatste 10 a 20% van de omzet die voor het resultaat van een onderneming zorgt. Veel van de kosten zijn vast en hoog en als die gedekt zijn wordt het inkomen voor de ondernemer gerealiseerd. Dit betekent dus dat een groot deel van de netto inkomsten wegvallen als alternatieve omzet gezocht wordt.  

Om dus de TVL maatregel op een omzet min van 30% te stellen schiet tekort. Daar redden veel ondernemingen het niet mee. Dit geldt ook voor de aanvullende TVL voor Horeca waar de verwachting is dat er een uitkering van gemiddeld € 2.500,- gedaan gaat worden. Dat is een druppel op een gloeiende plaat voor de lange periode waardoor de Horeca getroffen is.

Rentabiliteit
Er wordt in deze regelingen beoordeeld op omzetverlies en niet primair naar levensvatbaarheid van de onderneming. Daardoor zullen veel subsidies via TVL wegvloeien naar bedrijven die het na Corona niet gaan redden. Levensvatbare bedrijven zullen mogelijk de handdoek gooien omdat het inkomen in deze periode nihil is. Immers, niet levensvatbare bedrijven hebben niets te verliezen pakken elke strohalm. Levensvatbare bedrijven die een beperktere omzetdaling hebben komen niet in aanmerking maar glijden op deze manier ook af. Die “verstandige” groep wil ook geen extra leningen omdat deze terug betaald moeten worden wat een enorme druk naar de toekomst legt.

Velen komen ook niet in aanmerking voor de TOZO regeling omdat er een partner met inkomen is. Dit inkomen is hard nodig omdat veel hypotheken verstrekt zijn op twee inkomens.

 Maatwerk
Hoewel het complex is, is meer maatwerk na een half jaar op zijn plaats. Er zou dan meer geld beschikbaar komen voor kansrijke ondernemingen.

Tot slot
Advies aan ondernemers: Steek je niet te diep in de schulden met leningen en uitstel van betaling bij de belasting, maar check of je rentabiliteit in de toekomst voldoende is om dit terug te betalen. Check of het voor jou zinvol is. Anders krijgt de corona tijd voor jou nog een veel langer vervolg. Wil je hierover sparren? Behoefte aan een vrijblijvend gesprek?  Klik op de link.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.