Jouw cijfers, spoorzoeken of informatie?

Algemeen wordt aangenomen dat dieren niet kunnen praten. Zullen we het -totdat we worden verrast- hier maar in mee gaan? Echter, dat betekent niet dat dieren niet communiceren. Zeker als dieren in een kudde of een groep leven is onderlinge communicatie essentieel om de weg niet kwijt te raken of om de groep te beschermen tegen vijanden.

Vleermuizen en dolfijnen vinden de weg door sonartechnieken, geiten beklimmen de berg via uitgesleten geiten paden, mieren wijzen collega werksters de weg via geursporen en bijen doen ingewikkelde dansjes om de weg naar de mooiste en stuifmeel rijkste bloemen te wijzen. Allemaal technieken waarvan de beestjes de moeilijke woorden niet kennen maar het instinctief op de juiste manier gebruiken.

En de ondernemer moet het met minder instinct doen, die hoort over werkkapitaal, cash flow, solvabiliteit, rentabiliteit, current ratio enz. en haakt af. Waar de dieren feilloos de weg vinden naar de waterplaats of in een kring zich verdedigen tegen een aanvaller snapt de ondernemer de overzichtskaart van zijn territorium niet en wordt hiermee een gewillig slachtoffer van de agressieve concurrent. De moeilijke woorden in de eerste zin betekenen zoveel als: heb je voldoende contant geld beschikbaar?, kan je je leningen aflossen?, hoe staat het met je eigen vermogen?, wat zijn kengetallen als anderen je beoordelen? Maak je rendement op je investeringen?

Met een goed bijgewerkte administratie zijn deze belangrijke stuurparameters eenvoudig te produceren. Uw adviseur helpt u met de interpretatie. Zo kunt u uw onderneming sturen op feiten in informatie en niet op buikgevoel. Laat het instinct maar aan het dierenrijk over, voor hun een overlevingsmechanisme voor u een valkuil. Feiten zijn uw routekaart op weg naar uw drinkplaats. Laat de bijen maar dansen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.